+385 47 411 277 dz-karlovac@ka.t-com.hr
Select Page

Svjetski dan palijativne i hospicijske skrbi  obilježava se svake godine u mjesecu listopadu. Ove godine obilježava se 10.listopada, pod sloganom   Palliative Care: it’s “My Care, My Comfort.”

Pojam palijativne skrbi podrazumijeva pristup koji poboljšava kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji suočenih s neizlječivom bolesti, prevencijom i olakšavanjem patnje, ranim prepoznavanjem i suzbijanjem boli te drugih tjelesnih, psihosocijalnih i duhovnih teškoća. Palijativna skrb usmjerena je na holistički pristup bolesniku, pristup koji u središte stavlja bolesnika sa svim njegovim osobinama (tjelesnim, psihičkim, emocionalnim, socijalnim i duhovnim). Takav pristup ne bi bio moguć bez multidisciplinarnog pristupa, stoga je funkcioniranje palijativne skrbi bazirano upravo na zajedničkom, timskom radu stručnjaka različitih profesija.

Svaka osoba ima pravo na palijativnu skrb i na dostojanstvenu brigu do samog kraja neovisno na mjesto gdje se za nju skrbi, bilo u kući ili u ustanovi. Palijativni pacijent nije briga samo jednog pojedinca (oboljelog i njegove obitelji)  ili samo zdravstvenog sustava,  nego cijele naše lokalne zajednice.

Sve upite i informacije možete dobiti u Centru za koordinaciju palijativne skrbi Karlovačke županije na brojeve telefona 047 411 400 ili  38591 614 9095  ili osobno u Domu zdravlja Karlovac, Dr.V. Mačeka 48.

Svj. dan palijative

Skip to content