+385 47 411 277 dz-karlovac@ka.t-com.hr
Select Page

Alergija je neuobičajeni i neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Alergija se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivano antigenima ili alergenima.

Razlikujemo:

  • Alergije gornjeg dijela dišnog sustava
  • Alergije bolesti donjih dišnih putova
  • Kožne alergije
  • Alergijske reakcije na hranu ili lijekove
  • S obzirom da se nalazimo usred proljeća, a slijedi nam i ljetno razdoblje cvatnje trava i korova, kod velikog broja ljudi prisutna je alergija na pelud koja se najčešće manifestira u obliku alergijskog rinitisa i/ili konjunktivitisa. Sezonski alergijski rinitis u našim krajevima uzrokuje pelud sa stabala, trava ili korova. Koncentracija peludi veća je ujutro, za sunčanih i vjetrovitih dana. Karakteristični simptomi su: otečenost nosne sluznice uz otežano disanje na nos, pojačana sekrecija iz nosa, svrbež nosa, kihanje, svrbež i suzenje očiju, svrbež nepca, grlobolja.

Ukoliko patite od sezonske alergije, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom o mogućnostima i vrstama terapije jer oblik i intenzitet alergijskih reakcija variraju od osobe do osobe, pa je i tretiranje tegoba individualno.

Kako si možete i sami pomoći? Prije svega treba poraditi na prevenciji. To znači izbjegavanje alergena u vrijeme visoke koncentracije peludi u zraku (u jutarnjim satima) koliko god je to moguće.

Osim toga, iznimno je važna prevencija na duge staze, odnosno, očuvati ili ojačati oslabljeni imunitet tijekom cijele godine.

Skip to content